Soru/Cevap
İŞ YERİNDE SORUN YAŞIYORSANIZ NE YAPMANIZ GEREKİR? HAKLARINIZ NELERDİR?
Ülkemizde ne yazık ki işverenlerin yüksek kar hırsı ile yöneticilerinin egoları bencillik ve çokbilmişlikleri sebebiyle çalışma huzur ve barışı bir türlü sağlanamıyor. İş yerinizde çalışma huzurunuz bozulmuşsa veyahut haklı sebepleriniz var ise tazminatınızı alıp işten çıkabilirsiniz.
1- İş yerinde işveren iş kanunu mevzuatına uymuyor ise yani çalışma oramınız pis ve kötü ise yasal haklarınız tam ödenmiyor; hakaret, mobbing ve benzeri eylemler varsa ALO 170 i arayıp şikayet edip teftiş talebinde bulunun. Şikâyetinizi ederken özellikle iş sağlığı güvenliği ve iş kanunun hükümlerine uyulmadığını söyleyin burada da en önemlisi her zaman teftiş talebinde bulunun. Şikayet oluştururken işyerindeki güncel dedikoduları değil somut sorunları söyleyin.
2- Maaş ve sosyal haklarınız düşükse tek çare sendikaya üye olmaktır. Sendikalara üye olan çalışanların %40 ve %51 i sendikaya üye olduğu zaman yapılacak toplu iş sözleşmesi ile en az yıllık %30,%40 maaş artışı olur. İşçinin işverenle yapmış olduğu sözleşme geçersiz olur, sendikanın yapacağı toplu iş sözleşmesi geçerli olur. Özel güvenlik işçisi iseniz E-devlet üzerinden ücretsiz bir şekil 581 Güvenlik Koruma-İş Sendikasına üye olup sendika haklarından yararlanabilirsiniz.
3- İşçinin birinci madde de saydıklarımız ile birlikte her ne sebeple olursa olsun işten çıkmaya karar vermişse veya işten çıkmak istiyorsa haklı sebeple iş sözleşmesini fesh ederek avukata vekalet verip artık o işyerine gitmeyip ihbar süresini beklemeden haklı nedenle iş akdi fesh edip işçi gidip başka bir yerde çalışabilir, avukat davanı açar müvekkili yargılama harçlarını öder dava sonunda haklı çıkması durumunda yaptığı masrafları geri alır işsizlik maaşı alamamışsa dava sonunda mahkeme kararını bir ay içinde iş kura götürerek işsizlik maaşı hakkı varsa onu da alır. İşverenin işçinin ihtarından sonra balık gibi çırpınıp işçiye tutanak tutup yazı göndermesi sigorta kodunu farklı bildirmesi gibi eylemlerin hukuken bir geçerliliği yoktur, zaten işçi ihtarını çekmiş işi bitirmiştir. İşçinin daha önce yaptığı eylemler geçerli olmaz çünkü işçinin işten çıkış konusunun dışına çıkamaz şayet işverende işçiyi işten çıkarttığı zaman çıkış nedenin dışına çıkamaz.
Örnek: Özel güvenlik görevlisi nöbette yatması, şoförün araba kullanırken uyuklayıp kaza yapması gibi hataları yaptığı zaman ben fazla mesaiye kaldım yattım şeklinde savunma yapması geçerli değildir. Yargı diyor ki yapma yasal haklarını kullan işveren seni işten çıkartıyorsa dava hakkını kullan. Burada işçi iradesini kullanıp kararlılığını gösterip iş hukuku alanında uzmanlaşmış avukat arkadaşlarla yol alamasını tavsiye ederiz. Sürecin tümünü avukatlara bırakması gerekiyor. Bazen işveren işçinin kafasını karııştırmak için işçiyle iletişim kurmak istiyor. Ama bu durumu avukata bırakırsa daha rahat bir süreç yola alınır.
Etiketler#iş hukuku#işçi hakları#güvenlik avukatı#konyar avukat#güvenlik sendikası#özel güvenlik hakları
İçerik 945 kez listelendi