Soru/Cevap
İŞTEN ÇIKARILDIM NE GİBİ HAKLARIM VAR!
Özel Güvenlik İşçi hakları Avukatı İş sözleşmesi taraflardan birinin tek taraflı feshi ile de sona erebilir.Bu halde işveren tarafından iş akdi feshedildiğinde yani işçi işten çıkarıldığında işçinin bir takım hakları doğar.
Bu haklara kıdem ve ihbar tazminatı, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti vb. örnek olarak gösterilebilir. İşçileri kesinlikle istifa YAZMALARI gerekiyor.
1- İşe iade davası ile 8-12 arası maaş iş güvencesi tazminatı hakkınız var.
2- İhbar tazminatı hakkınız var.
3-Kıdem tazminatı hakkınız var. Yıllara göre değişip yol yemek ve ayni yardımlar eklenerek brüt maaş üzerinden hesaplanır.
4- Var ise yıllık izinler, hafta tatili, fazla mesai ve ulusal dini milli ve resmi bayramlarda çalışmış olduğunuz haklarınız var.
5- İşyerinde ayrımcılık yapılmış ise 4 brüt maaş ayrımcılık tazminatı hakkınız var.
6- İşe iade davası açan kişi 6 aydan fazla çalışan olmalıdır. Bu durumda 8-12 arası maaş + 1 maaş ise ihbar hakkı vardır. Yani buda 9 maaş demektir. 4 net ve 4-8 arası brüt olarak hesaplanır.
7- 8 ay çalışan bir kişi, 8 maaş bunun dördü net maaş dördü ise brüt maaş olarak işe iade iş güvencesi tazminat hakkı var, bir maaş kıdem bir maaş ihbar ve yıllık izin hakkı vardır, bunun toplamı ise ortalama 10,5 maaş etmektedir! Bu haklarınızı bilin ve ona göre davranın.
Aksine sadece 3-5 kuruş sizlere verip sizleri kandırmaya yönelik bir eylem olur. Sizlere tavsiyem buna tav olmayıp gerek paylaştığımız emsal kararlarda belli olduğu gibi gerekse de yukarıda yazdığımız bu haklarınızı rahatça alabilirsiniz. Unutmayın ki, hiç kimse bir evrakı imzalamak zorunda değildir. Zorla diye bir şey yoktur, ben evrak imzalamam dediğiniz zaman sizin kafanıza silah dayacak halleri yoktur. Hak verilmez alınır!
ÖRNEK BİR HESAPLAMA;
Şayet 7 ay çalışan bir kişinin maaşı 2.825 TL (yani asgari ücret) + 275 TL yol ücreti+ 500 TL yemek parası olarak çalışan bir kişinin işten çıkarıldığı zaman, işveren, işçiyi işe idae kararına rağmen çalıştırmasa dava sonunda kazanacağı boşta geçen ücret miktarı 2.825 TL net maaş + 275 TL yol ücreti+ 500 TL yemek ücreti X 4= 14.400 TL olur. İşveren işçiyi işe başlatsa dahi bu tazminatı ödemek zorundadır.
İşveren işçiyi başlatmaması durumunda ise 3.577 TL x 4= 14.308 TL başlatmama tazminatını işçiye ödemek zorundadır. İşçiyi 8 ay dan fazla çalıştırmış ise 4 ay hizmet süresine otomatikman ekleneceğinden kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin hakkı da doğacak.
İŞE BAŞLATMAMA TAZMİNATININ HESAPLANMASI
İşverenin işçiyi işe başlatmaması durumunda boşta geçen süre ücretine ek olarak emsal ücret üzerinden fesih sebebine ve kıdemine göre 4–8 aylık işe başlatmama tazminatına hükmedilmektedir.İşe başlatmama tazminatı belirlenirken işçinin kıdemi esas alınacaktır.
İşe İşe başladığı zaman 4 Maaş işçiye ödenmesi gerekiyor
BOŞTA GEÇEN SÜRE TAZMİNATI YÖNÜNDEN:
İş Kanunu’nun 21.maddesinde “Kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakları ödenir.” hükmüyle düzenlenen boşta geçen süre tazminatına feshin geçersizliği ile birlikte doğrudan hükmedilir.
Boşta geçen süre tazminatı, işçiye ödenen aylık ücretine yan ücretlerinde (yemek, yol, ikramiye vb) eklenmesi ile net ücret üzerinden hesaplanır. Fesih tarihini izleyen 4 ay boyunca, işçi sanki işyerinde çalışıyormuş gibi ücret, yol, yemek gibi ödemelerin kendisine yapılması gerekmektedir.
Fesih tarihini izleyen 4 ay içerisinde emsal işçi ücretine zam yapılması halinde tazminat, bu zamlı ücret esas alınarak hesaplanmalıdır.
Boşta geçen süre sigorta primleri bakımından da önem arz etmektedir. Zira Yargıtay kararlarına göre boşta geçen 4 aylık süre işçinin kıdeminden sayıldığı için, söz konusu süre geçmişe dönük olarak SGK’ya bildirilmeli ve gerekli prim ödemeleri yapılmalıdır.
İhbar tazminatı 3.577 TL işçinin tazminat hakları vardır. Bu örnek hesaplama sadece 6 aydan 8 aya kadar 8 ay üstünde çalışanlar ise yukarıda bahsettiğimiz gibi kıdem, ihbar, yıllık izin ve diğer hakları dahil edilir.
Toplam 32.285 TL tazminat hakkınız doğar. Emsal olarak zaman zaman paylaştığımı somut dosyalarda 50.000 TL ye kadar hesaplamalar çıktığı görülmektedir. Yapmanız gereken tek şey istifa etmeyip işverenin size söylediği şekilde belge imzalamamak ve yazmamaktır. Özellikle ben kıdemimi alıp işten çıkıyorum, istifa ediyorum, haklı feshediyorum, gibi sözleri asla kullanmayın. Kullandığınızda ise hesaplamış örnek hesaplamada olan haklarınız gider.
Eser sahibi:Abdurrahman KONYAR
İş hukuk işçi hakları
0552 444 0404- 0850 380 00 04