Soru/Cevap
Yalan tanıklık Şahit suçunun cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıdır.
Yalan tanıklık suçu, Türk Ceza Kanunu’nun, adliyeye karşı işlenen suçlar arasında, 272 nci maddede düzenlenmiştir.
Maddede, hukuka aykırı bir fiil nedeniyle başlatılan bir soruşturma kapsamında tanık dinlemeye yetkili kişi veya kurul yahut mahkeme önünde yapılan gerçeğe aykırı tanıklık fiili cezalandırılmaktadır. Her ne kadar bu suç, sırf hareket suçu olarak düzenlenmişse de, maddenin 4 ila 8 inci fıkralarında, gerçeğe aykırı tanıklık fiili dolayısıyla, aleyhine tanıklıkta bulunulan kişi hakkında, bir kısım koruma tedbirlerinin uygulanması ya da bu kimse hakkında bazı yaptırımlara hükmolunması, cezayı ağırlaştıran haller olarak öngörülmüştür. Ayrıca 273 üncü maddede, bu suça ilişkin şahsi cezasızlık sebebi ve 274 üncü maddede ise etkin pişmanlık hükümleri öngörülmüştür.
Yalan Tanıklık şahitlik yapanlar için Şikayet Dilekçesi
Gerçeğe Aykırı Beyanda Bulunmanın Cezası Nedir ? Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan cezası, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Gerçeğe Aykırı Beyanda Bulunma Ne Demek? Gerçeğe aykırı beyanda bulunmak yalan beyanda bulunmakla aynı anlama gelmektedir. Bu durumun suç oluşturması için ise TCK madde 206 veya 272’yi ihlal eden bir durum olmalıdır.
Mahkemelerde yalancı şahitlik yaptığı zaman bir kişinin, bu kişi hakkında suç duyurusunda bulunmanız gerekiyor. Suç duyurusunda bulunduğunuz zamanda ise yeni tanıkları oraya yazabilirsiniz.
Burada tanıklar savcılıkta ifade verdiği zaman bu sefer doğru söylemeleri durumunda oradaki ifadeleri alıp hukuk mahkemesi dosyasına koyarak davayı rahat bir şekilde kazanabilirsiniz. Burada kişi için daha öncesinde tanık bildirmemişse veya tanığı yoksa ekstra bir delil çıkmış oluyor. Yalancı şahitler yüzünden davanız ret olduğundan dolayı buradaki hak kaybınızı kaybettiğiniz şahitlerden alabilirsiniz. Bir diğer konu ise bir kişi bir mahkemede doğru veya yanlış verdiği ifadenin karşı taraf yani işverenin orada verdiği ifadeyi alıp ileride sizin dava açma durumunuzda aleyhinize kullanır. Şayet doğru konuşmanız durumunda ileride sizler, zamanında bu mahkemede böyle konuşmuştum diyerek elinizde büyük bir delil elde etmiş olursunuz. İşveren veya başka bir kişi size yalancı şahitlik yapmanızı istiyorsa bu şu demektir, karşı tarafın hakkını hileli bir yol ile elinden almak için dolaylı bir şekilde emek hırsızlığı yapmaktan başka bir amaç değildir. Hileli bir davranış sergilemek bir kişiyi dolandırdığı anlamını taşımaktadır.
Yalancı şahitlik suçunun basit halinin cezası; bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıdır. Hapis cezası üç yıldan fazla olan bir suçun soruşturmasına veya kovuşturmasına başlanmışsa burada yalancı tanıklık yapan kişi iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA
MÜŞTEKİ : İsim ve Soy İsim, Tc, Ev Adresi ve Telefon numarası
ŞÜPHELİL : Şikayetçi olduğunuz kişilerin varsa bilgilerini yazın.
KONUSU : Yalancı şahitlik etmek, kendisine ve başkasına yarar sağlayacak şekilde menfaat sağlamak, mahkemeyi yanıltmak suretiyle gerçekleri yansıtmamak.
AÇIKLAMALAR
Yukarıda belirtilmiş şüphelilerle daha öncesinde beraber çalışmıştım. İşyerinde yasal haklarım tarafıma ödenmemiştir. Bunun için işçilik alacaklarıma ilişkin Anadolu 1. İş Mahkemesi 2024/04 sayılı esas dosyada dava görülmektedir. Ancak 01/06/2024 tarihinde yapılan duruşmada ekte sunduğum duruşma zaptında tanık olarak dinlenen şüpheliler gerçeğe aykırı yeminli olarak sayın mahkemeye yalan söylemişler, gerçeği gizlemişler. Kendilerine ve başkalarına yarar sağlayacak şekilde eylemde bulunmuşlardır. Bu eylemin TCK’da suç olarak bilinmesine rağmen bilerek ve kasten suç işlemişlerdir. Bundan dolayı maddi ve manevi durumum söz konusudur. Ancak maddi ve manevi tazminat haklarım hukuki olduğu için saklı tutuyorum. Şikâyet talebim yalnızca ceza hukuku açısındadır. Şüphelilerin yalan söylediğine ilişkin ise aşağıda belirttiğim tanıkların dinlenmesi halinde gerçek ortaya çıkacaktır. Öte yandan tanıkların yalan söylemeleri yönünden işveren ve işveren vekili varsa da bunlar suça azmettirici olarak haklarında yasal işlem yapılması gerekmektedir.
SONUÇ VE TALEP : Yukarıda açıklamaya çalıştığım ve re’sen dikkate alınacak sebeplilerden dolayı şüphelilerin ve azmettiricilerin hukuka aykırı eylemlerden dolayı haklarında gerekli cezai işlem uygulanmasını, bu eylemden dolayı maddi ve manevi zararım söz konusudur. Ancak benim şikâyet konum ceza hukuku açısınadır. Diğer talebim görev yerinde olduğu için savcılık makamına da talebim söz konusu değildir. Şüphelilerle uzlaşmak istemediğimi, kendilerini bilerek kasten azmettiricileri ile birlikte eylemli yaptığından dolayı kamu davasının açılmasını en yüksek ceza ile cezalandırılmasını arz ve talep ederim.
Abdurrahman KONYAR
Ek1 : Duruşma Tutanağı
Tanıklarım
1) İsim, Soy İsim, Tc ve Ev Adreslerinizi yazın
2) ………………………………………..
İçerik 135 kez listelendi