Soru/Cevap
İŞÇİLERİN FAZLA MESAİ’LER KIDEME ESAS ÜCRETE DAHİL Mİ?
İşçilerin Fazla mesai ücretleri kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır .
KIDEME DAHİL OLAN ÖDEMELER
Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınan menfaatler, yemek yardımı, kasa tazminatı, gıda yardımı, yakacak yardımı, eğitim yardımı, konut yardımı, giyecek yardımı, erzak yardımı, sosyal yardım niteliğindeki ayakkabı ya da bedeli, unvan tazminatı, aile yardımı, çocuk zammı, temettü, havlu ve sabun yardımı, taşıt yardımı, yıpranma tazminatı, kalifiye - nitelik zammı, sağlık yardımı, mali sorumluluk tazminatı, bayram harçlığı, lojman tahsisi, aydınlatma, yakıt, su bedeli, teşvik primi, devamlı ödenen primler şeklinde sıralanabilir.
Kıdeme esas ücretin hesabında dikkate alınmayacak menfaatler ise yıllık izin ücreti, evlenme yardımı, hafta tatil ücreti, devamlı olmayan bayram harçlığı, hastalık yardımı, genel tatil ücreti, doğum yardımı, ölüm yardımı, izin harçlığı, teşvik ikramiyesi ve primleri, seyahat primleri, devamlılık göstermeyen primler, iş arama yardımı, harcırah, bir defalık verilen ikramiyeler ve devamlılık göstermeyen jestiyon şeklinde sıralanabilir.
Fazla mesai kıdeme dahil mi?
Yargıtay ve istinaf kararları içtihatları gereğince de iş yerinde işçinin kıdem tazminatı ödendiği zaman işçinin son aldığı brüt maaş ayni ve nakdi yardımlar kıdem tazminatına dâhil edilerek hesaplanır.
İşveren işçiyi sadece işin yoğunluğu gereğince belli zamanlarda işçiye fazla mesai yaptırmış ise bu kıdem tazminatına dâhil olmaz, ancak işçi sürekli olarak fazla mesaiye kalmış ise veyahut ta işçiye sabit fazla mesai verilmiş ise artık bu ücretin bir parçası olduğunu bu sebepten dolayı işçiye kıdem veya ihbar tazminatı hesaplandığı zaman bu fazla mesailer kıdem ve ihbar hesaplarına dahil edilir. Yargının yerleşik ve istikrar kararı bu yöndedir. Bir örnek verirsek; işveren işçiye ayda 25-30 saat fazla mesai ücreti veriyorsa artık bu fazla mesai değildir, işçinin gerçek ücretidir. Bir örnek daha verirsek işçi sürekli olarak 2-2 sisteminde çalışıyor ise işçinin vardiyasını 8 saate çekemez, çekse bile işçi fazla mesaiye kalmıyor bahanesiyle işçinin burada gelir kaybı olduğu için bu sistemi kabul etmediğinde dolayı kıdem ihbar ve işe iade davası açma hakkı doğar. Yalnız işçinin vardiya ve yer değişikliğinde yeni yerde çalışmaması gerekiyor, çalışması durumunda ise zimmen kabul etmiş olur.
( Fazla Mesai/İşyeri Uygulaması İle Fazla Mesai Yapılsın veya Yapılmasın Fazla Mesai Ücreti Ödenmesi Kararlaştırıldığı ve Bunun Bir Anlamda Fazla Mesai Ücretinin Aylık Ücrete Dahil Edildiğinin Kabul Görmesi Anlamına Geleceğinden Davacıya Ödenen Aylık 22 Saatin Üzerinde Fazla Çalışma Yapıldığının İspatı Halinde Ayrıca Hüküm Altına Alınması Gerektiği