Sektörler
Aile ve Boşanma Hukuku
Aile ve Boşanma Hukuku alanında uzman avukatlarımızla eşler arası uyuşmazlık durumlarında ve dava süreçlerinde müvekkillerimize etkin ve hızlı çözüm sunmaktayız.
Hızlı ve Sorunsuz Bir Yaklaşım Sunuyoruz!
A & Konyar Hukuk Ofisi olarak; nişanlanma, nişanın bozulması, evlenme, anlaşmalı ve çekişmeli boşanma, nafaka yükümlülükleri, velayet, eşler arasındaki mal rejimleri, hısımlık, soy bağı, evlat edinme, çocuk malları, aile malları ile vesayet gibi konularda aile hukukundan doğan uyuşmazlıkların mahkemede çözülmesinde müvekkillerimize danışmanlık ve dava takibi desteği sunuyoruz.
Medeni kanun ve milletlerarası sözleşmelere uygun olarak müvekkillerimizin özel hayatının gizliliğini koruyacak şekilde boşanma dava sürecini yönetiyoruz.
Hem psikolojik hem de sosyal boyutları olan boşanma davalarının doğru biçimde yönetilmesi, her iki tarafında da haklarının korunması için uzman desteği almak şarttır.
Aile ve boşanma hukuku, medeni hukukun aile ilişkilerini düzenleme altına alan kısmını oluşturur. Türk Medeni Kanunu’nun ikinci kitabında tanzim edilen aile hukuku, ceza hukukunun da koruması altındadır. Kadın erkek eşitliği üzerine temellenen Türk Medeni Kanunu ve hukuk sisteminde aile, devleti ilgilendiren sosyal bir kurum olarak ifade edilmiştir. Aile hukuku ile tek eşle evlilik ve evliliğin resmi memur huzurunda kurulması mecburiyeti, çocukların bakımı ve gözetiminin anne ve babanın müşterek sorumluluğuna bırakılması, boşanmanın hâkim kararına bağlanması ve mirasta erkek ve kadına eşit pay tanınması gibi esaslı düzenlemeler getirilmiştir.
Türk Medeni Kanunu, aile kurumunu çekirdek aile olarak ele almış fakat kanunda geniş anlamda aile kavramı ve en geniş anlamda ailenin esas alındığı hükümler de ifade edilmiştir. Dar anlamda aile kavramı, evlilik birliğini ifade eder. Evlilik birliği ise yalnızca eşlerden meydana gelen birlikteliktir. Dar anlamda aileye çocukların dahil olması ile oluşan aile ise geniş anlamda ailedir. En geniş anlamda aile ise ev haklı olarak bir çatı altında yaşanan kişilerden oluşur. Geniş anlamda aile kavramının içerisine eşler ve çocukların haricinde kayın hısımları, sözleşme ilişkisi sebebiyle hizmetçi, işçi, çırak yahut benzer nedenlerle aynı çatı altında yaşayan kişiler de girer.
Türk Medeni Kanunu’nun “İkinci Kitap” başlığı altında düzenlenen aile hukuku; evlilik, hısımlık ve vesayet başlıklarını ifade ve ihtiva eder. Bunun yanı sıra boşanma; evliliğin genel hükümleri, mal rejimi, evlat edinme, velayet, çocuk mallarına ilişkin konular, nafaka, aile mallarına ilişkin konular, vesayet, vesayetin yürütülmesi ve sona ermesi düzenlenmiştir.
Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır;
İlk olarak eşler boşanma kararına varır. Bu boşanma türü başvurusunda bulunan kişilerin genellikle dava öncesinde evliliklerinin fiilen bittiği görülür.
Boşanma dilekçesi ve protokolü hazırlanır. Dava başvurusunda bulunmak isteyen eş neden boşanmak istediğini ve eşinin de boşanma konusunda onay verdiğini içeren bir dilekçe hazırlamalıdır.
Daha sonra hazırlanmış olan dilekçe ve protokol Aile Mahkemesi’ne verilerek dava sürecinin başlatılması sağlanır.
Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için eşlerin ikisinin de dilekçe yazmasına ya da başvuru anında mahkemede bulunmasına gerek yoktur. Yalnızca bir eş dilekçeyi teslim ederek davanın başlatılmasını sağlayabilir. Ancak iki eş de orada olursa ya da dilekçe verirse herhangi olumsuz ya da olumlu bir etki oluşmayacaktır.