Haberler
İşçiler maaşlarına 1000 TL destek! Detaylar belli oldu
İşverenlerin çalışanlara yapacakları yardımın rakamı da netleşti.
. Düzenlemeye göre Hazine, asgari ücretlinin ve çalışanların maaşlarından kesilen 178,4 TL gelir vergisi ile SGK priminden kesilen 454,6 TL'den vazgeçiyor. 633 TL'lik bu rakam çalışanın maaşına eklenebilecek. Ayrıca, işverenler, çalışanlara daha önce vergi ve SGK primi ödeyerek yaptıkları bu ödemelerin aylık 1.000 TL’ye kadar olan kısmı için artık vergi ve SGK primi ödemeyecek, yani işveren bu kadar parayı, 1000 TL'yi 2023 yılı haziran ayına kadar işçinin maaşına ekleyebilecek. Çalışana doğalgaz desteği nedir? İşveren çalışana doğalgaz desteği vermek zorunda mı? Doğalgaz desteği maaşlara nasıl yansıyacak? Doğalgaz desteğinde maaş sınırı var mı?
9 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 7420 sayılı Kanunla çalışanlarla ilgili iki önemli düzenleme yapıldı. Bunlar,
- Birincisi; Çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma gideri karşılığı olarak aylık 1.000 TL’ye kadar yapılacak ödemeler,
- İkincisi ise; Personele yemek bedelinin nakit olarak ödenmesi ile ilgili.
ÇALIŞANA DOĞALGAZ DESTEĞİ NEDİR?
işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine (fuel-oil, kömür, odun vb.) karşılık olmak üzere 9 Kasım 2022 tarihinden itibaren 30 Haziran 2023 tarihine kadar (bu tarih dahil) (yani toplamda 8 ay), mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılan aylık 1.000 TL'yi aşmayan ödemeler Gelir Vergisi ve SGK Priminden istisna edildi.
Bu düzenleme ile, işverenlerin çalışanlarına elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapacakları ödemeler vergi ve SGK yönünden teşvik ediliyor.
İŞVEREN DOĞALGAZ DESTEĞİ YAPMAK ZORUNDA MI?
Hayır, çalışanlara bu ödemelerin yapılması işverenler açısından zorunlu değil, tamamen isteğe bağlı.
İŞÇİLER İÇİN ÖRNEK İSTİFA DİLEKÇESİ
Bu Dilekçe İle İşçi Tazminat Alır
…………….. A.Ş
Konun : İş Sözleşmesinin Feshi
Tarih : …./…..202
Ben …/…../..202 tarihinden beri fiilen kesintisiz olarak ……./…../..202 tarihine kadar işyerinizde çalıştım. Ancak İş Kanunun, ISG ve Borçlar Kanunundan doğan yasal haklarımın yasanın öngördüğü şekilde tarafıma verilmemesi sebepleriyle İş Kanunun 24.Maddesi gereğince fazlaya ilişkin haklarım saklı kalarak iş sözleşmemi tek taraflı olarak feshediyorum.
Sonuç olarak ; Kıdem ve ihbar tazminatımın, fazla mesai ücretimin, genel tatil ve ulusal bayram ücreti alacaklarımın, elbise, ikramiye, yıllık izin, son ayın ücreti alacaklarımın vs. sizdeki işçi alacaklarımızın karşılığı olan toplam .......000,00 TL yi işbu ihtarnamenin tebliği tarihinden bir iş günü içinde sizdeki maaş hesabıma yatırmanızı, aksi takdirde işçi alacaklarının tahsili için yasal yollara müracaat edileceğimizi ve yargılama gideri ile vekâlet ücretinin tarafınıza ait olacağı hususlarını ihtar ediyoruz.
Ad Soyadı
Abdurrahman KONYAR
İş Hukuk İşçi Hakları
Not: mutlaka yüksek oranda rakam yazın bunu ptt, mail, whatsap ile göndere bilirsiniz. İşveren bunu kabul etmezse. Kendisine ister kabul edin ister kabul etmeyin ben size tebliğde bulundum.